torsdag 23 maj 2013

Mer än en sidekick

Han är mer än en sidekick till sin mer kände bror. Han som stått på brorsans högra sida i mer än trettifem år nu (till en början satt han bakom trummorna). Han som ofta har ett särskilt svårmodigt uttryck i ansiktet när han spelar gitarr är dessutom en låtskrivare av rang.

Det handlar förstås om Carl Stefan Jonsson, populärt kallad Carla.

När jag funderar över vilka av Eldkvarnlåtarna genom åren som är signerade Carla Jonsson slår det mig vilken hög klass det är på hans låtar. Det är inga dussinlåtar Carla Jonsson har med på Eldkvarns skivor (möjligen med undantag för senaste skivan).

Låtar som "Bitter men het", "Susan", "Kungsholmskopplet", "När rysser kysser ryssar", "Blind man", "Lilla Paris", "Mats ur skolan", "Var det inte vi igår", "Runt solen", "Ett litet finger", "Lilla Sofie" och främst av alla "Konfettiregn" är låtskrivarkonst på högsta nivå. Så även ungefär hälften av låtarna på soloskivan Skakad och rörd, lyssna bara på "När rosor dör" och "7:e våningen".  

Carla är mer för ordlekar och humoristiska vändningar i sina låtar än vad brorsan är. Därför är det inte svårt att skilja en Carla-låt från en Plura-låt.  

Carla har fortfarande en särskilt trogen skara fans i Eldkvarnpubliken. Vi som hurrar lite extra när han spelar någon av sina låtar.

I många år talades det om en soloskiva och 1993 släpptes till sist Skakad och rörd - tyvärr kom skivan bort lite i mediabruset. Såhär 20 år senare borde det vara dags för en uppföljare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar